Статті

Январь Февраль Март Апрель Май Июнь
Июль Август Сентябрь Октябрь Ноябрь Декабрь

BAS Роздрібна торгівля. Редакція 2.2. Опис

Структура роздрібної мережі

Роздрібна мережа може складатися з довільної кількості магазинів, в яких здійснюється роздрібний і дрібногуртовий продаж товарів. Кожен магазин, в свою чергу, може мати кілька складів, частина з яких використовується для зберігання товарів, інші — в якості торгових залів. Торгові зали також можуть мати виділені в обліку відділи, представлені в програмі окремими складами. Роздрібні продажі в торгових залах магазинів можуть оформлятися на одному або декількох робочих місцях касирів.

Описана вище структура мережі підтримується інформаційними базами, створеними на основі конфігурації «BAS Роздрібна торгівля». Програма надає можливість роботи в режимі розподілених інформаційних баз на двох рівнях: по магазинах і по робочих місцях касира.

Розподілена інформаційна база (РІБ) по магазинах дозволяє встановити надійний обмін даними між магазинами з поділом документообігу. В головному вузлі розподілених інформаційних баз консолідується інформація по всіх магазинах мережі.

РІБ по робочих місцях надає користувачеві оптимізований за обсягом даних обмін між сервером магазину і касовою лінійкою, що забезпечує автономну роботу кас.

Обмін даними може проводитися автоматично або ініціюватися користувачем.

Передбачені механізми адміністрування користувачів інформаційної бази віддалених вузлів розподіленої інформаційної бази з головного вузла конфігурації «BAS Роздрібна торгівля».

Облік операцій по кількох організаціях

У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» разом з багатомагазинним обліком реалізований багатофірмовий облік, при якому кожен склад (торговий зал) може бути віднесений до певної організації.

В системі реалізовані механізми автоматичного визначення ставки ПДВ в момент продажу товару зі складів магазину. Система оподаткування встановлюється для кожної організації. У момент продажу товару торговий зал (склад) і організація автоматично визначаються номенклатурною групою, до якої товар належить. Це робить можливим оформлення продажів від імені декількох організацій, що використовують різні системи оподаткування.

Облік торгових операцій у конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» ведеться в одній валюті — у гривнях.

Ведення довідника номенклатури

Програма дозволяє вести облік продажу товарів і послуг необмеженої кількості видів. Для кожного виду товарів може бути вказана деталізація ведення обліку складських запасів — по номенклатурних позиціях або з урахуванням їх характеристик. Для виду номенклатури визначаються шаблони цінників і етикеток, необхідних для представлення товару в торговому залі.

Для кожної облікової позиції надається можливість зберігати дані про артикул, одиницю виміру, набори упаковок, ставку ПДВ, країну походження товару. Користувач може ввести опис товару і зберегти його зображення, а також визначити види додаткових реквізитів і відомостей про товар, які потрібно зберігати в системі.

Ведеться роздільний облік руху та продажу товарів, закуплених від постачальника, і наборів, зібраних безпосередньо в магазині.

Програма підтримує технологію штрихового кодування товару, надаючи користувачеві можливість збереження інформації про код виробника або генерації внутрішнього штрихового коду як для штучного, так і вагового товару. Програма зберігає і розпізнає штрихові коди різних типів: CODE 128, CODE 39, EAN 128, EAN 13, EAN 8.

Управління асортиментом

У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» підтримується управління асортиментом мультиформатної мережі. Програма дозволяє групувати магазини за форматами і формувати асортимент для кожного окремого формату.

Асортимент магазину формується з товарних категорій, глибина яких визначається користувачем. Категорії наповнюються номенклатурними позиціями, призначеними в асортимент даного формату магазинів. Надається можливість контролювати наповнення категорій і наявність призначеного в асортимент товару в залишку кожного магазину.

Для кожного товару визначається роль в асортименті магазину: основний, додатковий або пробний товар. Підтримується управління життєвим циклом товару в мережі: призначення дат початку і завершення купівель або продажів.

Управління ціноутворенням

У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» підтримуються різні способи управління роздрібними цінами в торговельній мережі. Центральний офіс мережі може призначати роздрібні ціни як для всієї мережі в цілому, так і для окремого формату магазинів або кожного магазину окремо. На окремі групи номенклатури роздрібні ціни можуть також призначатися менеджером магазину.

При введенні інформації про надходження товару користувач може контролювати зміну ціни купівлі товару та приймати рішення про призначення нової роздрібної ціни. Система надає зручний сервіс розрахунку ціни з урахуванням величини змін цін купівлі.

Реалізовано відстрочене застосування роздрібної ціни, при якому можна застосувати призначені в офісі нові ціни для всієї або частини номенклатури в будь-який технологічно обумовлений момент часу.

У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» цінники та етикетки можна формувати і друкувати як з документа ціноутворення, так і зі спеціального інтерфейсу.

Конфігурація «BAS Роздрібна торгівля» надає широкі можливості управління знижками від встановленої роздрібної ціни в залежності від різних умов і ситуацій:

  • кількості товару в чеку,
  • суми чека,
  • часу купівлі,
  • виду дисконтної картки покупця,
  • особистих даних покупця,
  • кількості купленого товару,
  • суми купівлі,
  • подарунок при купівлі набору товарів та ін.

Умови надання знижки винесені в окремий довідник. Це дозволяє надавати знижку при одночасному виконанні декількох різнорідних умов. Підтримуються накопичувальні схеми як із заміною, так і без заміни дисконтних карт покупця при перетині порога накопичення, облік подарункових сертифікатів. Знижки розраховуються автоматично або за командою користувача.

Облік руху товару

Конфігурація підтримує облік наступних операцій з товарами:

  • замовлення постачальнику,
  • замовлення на переміщення,
  • надходження від постачальника,
  • бирання товарів,
  • реалізація в роздріб і дрібним гуртом,
  • переміщення товарів між магазинами,
  • переміщення між складами одного магазину,
  • інвентаризація,
  • оприбуткування,
  • списання,
  • передача між організаціями.

Документи надходження та реалізації можуть оформлятися з використанням ордерної схеми відповідно до налаштувань магазину. Ордерна схема являє собою переміщення в буферний список товарів, необхідних до прийняття або відвантаження зі складу. Фактична ж операція з товарним залишком на складі проводиться документами Видатковий ордер на товари або Прибутковий ордер на товари. Переміщення між складами одного магазину виконуються за допомогою окремого документа Ордер на переміщення.

Програма підтримує схему централізованого постачання роздрібної мережі зі складу керуючої системи за допомогою документів Замовлення на переміщення і Переміщення товарів. Переміщення між магазинами завжди виконуються за ордерною схемою для забезпечення правильних товарних залишків по кожному з магазинів.

Надходження товару від постачальника в конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» оформляється на основі накладної постачальника, що супроводжує поставку, або на підставі замовлення постачальнику. В останньому випадку користувачеві надається звіт про ретельність постачальника, в якому для кожного постачальника виводиться інформація про розбіжності при постачанні товару або несвоєчасності надходження товару.

Реалізована функціональність, що дозволяє ввести і зберегти в програмі відомості про наявні розбіжності між кількістю товару, що фактично надійшла та зазначена у супровідних документах. Підтримується друк «Акта про розбіжності».

Замовлення на переміщення і замовлення постачальнику можуть бути складені менеджером магазину на підставі аналізу продажів і залишків товару в торговому залі і на складах магазину.

Реалізовані схеми автоматичного розподілу товарів по відділах магазину: при фактичному прийманні товару оператор може розподілити поставку по відділах (складах) магазину в залежності від номенклатурної групи товару.

Конфігурація «BAS Роздрібна торгівля» дозволяє проводити аналіз будь-яких складських операцій. Реєстрація повернень від покупця і повернення постачальнику, списання товару можуть проводитися із зазначенням причини виконуваної дії. Звіт у розрізі аналітик господарських операцій надає користувачеві детальну інформацію про розміри і причини втрат при веденні торговельної діяльності.

Облік взаєморозрахунків з постачальниками

У програмі надається можливість вести планування та облік виконаних платежів за поставлені товари. Підтримується облік готівкових оплат, виконаних в касі магазину, і реєстрація безготівкових платежів в розрізі замовлень постачальнику або надходжень товарів. Користувач може також зареєструвати передоплати і пізніше прив’язати їх до поставок за допомогою спеціальних сервісів.

Звіти дозволяють оцінити поточні потреби в грошових коштах і стан взаєморозрахунків з постачальниками.

Оформлення продажів

Конфігурація «BAS Роздрібна торгівля» надає користувачеві спеціалізований інтерфейс робочого місця касира (РМК) для оформлення роздрібних продажів потоковим методом. Інтерфейс РМК адаптований для використання на дисплеях невеликого розміру і для роботи з програмованою клавіатурою. Інтерфейс РМК дозволяє обмежити можливості касира тільки припустимими операціями відповідно до прийнятої на підприємстві технології ведення касових операцій. Конфігурація дозволяє касиру реєструвати продаж товару на різні організації і друкувати чеки на фіскальному реєстраторі, що відповідає організації.

Підтримано операції повернення товарів від покупця протягом робочого дня та після закриття касової зміни. При поверненні автоматично формується пакет необхідних документів.

Підтримується облік різних видів оплати: оплата готівкою, платіжною картою, банківським кредитом і подарунковими сертифікатами. Розширено можливості обліку грошових коштів: система дозволяє враховувати грошові кошти, внесені в касу ККМ для розміну, і часткове виймання коштів з каси ККМ. Підтримується інкасування грошових коштів в банк з каси магазину.

Управління персоналом магазину

У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» підтримується планування і реєстрація фактичного робочого часу співробітників магазину, а також оформлення продажів із зазначенням продавця, який обслужив покупця. Це дозволяє контролювати працівників і застосовувати прозору систему мотивації продавців.

У програмі також реєструються відомості про виплату з каси заробітної плати співробітникам магазину.

Ведення бази даних про покупців

Програма надає можливість реєструвати дані опитування покупців при видачі дисконтної карти, а також проводити періодичні повторні опитування певних груп покупців. Відповіді покупців може вводити касир безпосередньо при оформленні купівлі або менеджер за опитувальними листками.

Надані конфігурацією звіти дозволяють проводити аналіз продажів зареєстрованих покупців в залежності від відповідей на питання анкети.

Можливість вносити і зберігати дані про кількість відвідувачів дозволяє отримати дані про конвертацію відвідувачів поряд з іншими показниками ефективності магазинів, такими як кількість і середня сума чека, сума продажів на квадратний метр площі торгового залу та ін.

Аналіз діяльності підприємства

У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» формується більше 30 видів аналітичних звітів з різним рівнем групування і детальними розшифруваннями по всіх видах операцій. Представлені абсолютні значення показників за період, середні значення, динаміка показників з плином часу і відносні показники ефективності торгових операцій. Особливу увагу приділено аналізу продажів, як в розрізі товарних груп, так і груп покупців, оцінці ефективності застосовуваних знижок, розпродажів.

Робота з торговим обладнанням

Конфігурація «BAS Роздрібна торгівля» дозволяє працювати з фіскальними реєстраторами, надаючи відповідно до законодавства всі необхідні звіти по касовій зміні. Користувачеві надається можливість настройки шаблонів для друку чеків і касових ордерів на підключених стрічкових принтерах.

Надається можливість приймати оплату по банківських платіжних картах за допомогою еквайрингового терміналу.

Підтримується робота і з іншими видами використовуваного в роздрібній торгівлі обладнання: дисплеями покупців, зчитувачами магнітних карт, а також обладнанням для підтримки технології штрихкодування: сканери штрихкодів, термінали збирання даних, принтери штрихкодів і ваги з можливістю друку етикеток.

Інтеграція з зовнішніми інформаційними системами

У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» підтримується двосторонній обмін даними з конфігурацією «BAS Управління торгівлею». При спільному використанні конфігурація «BAS Управління торгівлею» виступає в ролі керуючої системи, яка постачає в конфігурацію «BAS Роздрібна торгівля» нормативно-довідкову інформацію. Конфігурація «BAS Роздрібна торгівля» забезпечує оперативний облік операцій в магазинах торговельної мережі.

У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» підтримується двосторонній обмін даними з конфігурацією« Бухгалтерія для України», редакції 2.0. При спільному використанні конфігурацій оперативний облік рухів і залишків товарів і грошових коштів проводиться в конфігурації «BAS Роздрібна торгівля». Конфігурація «Бухгалтерія для України» забезпечує регламентний облік операцій.

Робота в керованому інтерфейсі

Інтерфейс користувача в програмі формується автоматично і має ряд закономірностей, розуміння яких дозволяє користувачеві швидко орієнтуватися в програмі.

Основне вікно програми призначене для навігації по прикладному рішенню. У верхньому правому куті розміщена інформація про конфігурацію, базу даних, поточного користувача (область 1). Праворуч розміщені команди виклику календаря, калькулятора, формування посилання на об’єкт і переходу за посиланням, кнопки керування вікном (область 2).

Панель розділів — найбільший розділ функціональності прикладного рішення — розміщена зліва (область 3).

При активізації розділу вся функціональність відповідного розділу представляється користувачеві у вигляді команд в окремому вікні. При виборі однієї з команд форма відкривається в центрі основного вікна робочої області (область 4). Над робочою областю розміщена панель сторінок вже відкритих користувачем форм (область 5).

Часто використовувані команди розміщені в лівому верхньому кутку (область 6, зліва направо):

  • команда швидкого переходу до розділів програми;
  • перехід до «Вибраного» — списку документів, звітів і сервісів, створеного користувачем;
  • історія відкритих форм — список форм, які вже можуть бути закриті, на відміну від сторінок відкритих форм в області 5;
  • відкриття форми повнотекстового пошуку.

Список документів або елементів довідника, що відкривається в робочій області, має заголовок.

У верхній частині списку знаходиться рядок швидких відборів елементів списку, нижче — командна панель списку, на якій розміщуються команди групових дій над виділеними елементами. У всіх списках документів команди в панелі згруповані в типові групи і розташовані в одному порядку.

Форма елемента подібна до основної форми конфігурації: справа розташована панель навігації елемента, що містить посилання на пов’яазні з елементом списки. Під заголовком елемента розташована командна панель елемента, що несе в собі команди дій над усім об’єктом.

При наявності декількох табличних частин кожна з них має свою командну панель, в якій розміщені команди дій з рядками табличної частини. Наприклад, в командній панелі табличної частини Товари за фактом розміщена команда завантаження з терміналу збору даних.

Як правило, форма документів має кілька областей:

  • область реквізитів шапки документів розташована у верхній частині форми над табличною частиною;
  • табличні частини документів, якщо їх декілька, зазвичай розміщуються на окремих сторінках;
  • область підсумків розташована під табличною частиною.
  • користувач, який створив документ, відображається в полі Відповідальний, розміщеному в нижній частині форми. Там же відображається поточний статус проведення документа.

Форми елементів довідників відрізняються великою різноманітністю, але всі вони мають панель навігації переходів до пов’язаних довідників і командну панель елемента.

Допомога при роботі з конфігурацією

Система надає користувачеві довідкову інформацію про роботу з формами, про застосування різних механізмів, настройок і режимів роботи програми.

Виклик довідки проводиться за допомогою кнопки командної панелі форм або клавішею F1 і забезпечує показ контекстної довідкової інформації по поточному режиму.

Кнопка Зміст (або комбінація клавіш Shift + F1) дозволяє звернутися до загального змісту довідкової інформації, організованого у вигляді ієрархічного списку. Таким чином, можна отримувати інформацію про різні функції програми.

Кнопка Індекс (Alt + Shift + F1) дозволяє знайти глави довідки за ключовими словами.

Кнопка Пошук дозволяє знайти глави довідки з використанням механізму довільних виразів.

Інформація про програму доступна по кнопці , розташованій в правому верхньому куті основної форми програми.

Отзыв о внедрении программного комплекса «1С:Управление производственным предприятием для Украины 8» в компании «Лукойл» (Одесса) Отзыв о внедрении регламентированного и бухгалтерского учета в компании «Винфорт» (Киев, Одесса) Отзыв о проекте IT-аудита в компании «Олдi» (Киев, Донецк, Житомир, Днепропетровск, Симферополь) Отзыв о проекте комплексной автоматизации в компании «Виола» (Запорожье) Отзыв о внедрении проекта комплексной автоматизации в компании «Пласке» (Одесса) Отзыв о внедрении проекта комплексной автоматизации в компании «Солнечная долина» (Одесса) Отзыв о внедрении программного комплекса «1С:Управление торговлей для Украины 8» в компании «Тумен» (Одесса) Отзыв о внедрении проекта автоматизации оперативного учета в компании «Эста Холдинг» (Донецк, Киев) Отзыв по обучению работе в программном комплексе ABIS-ISO сотрудников «Таврия-В» (Киев, Одесса, Николаев, Харьков, Львов и пр.)